Ugrás a fő tartalomra

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?


Miért olyan nehéz az elején a diéta? 

Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat...

Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok" eset? Nos nem véletlen, hiszen ezek a baktériumok valóban minden bevitt cukros falatkát tökéletesen feldolgoznak és szervezetünkbe pumpálják a nagy energiabombákat. A fölös energia, ahogy azt megtanultuk biológiából zsírként rakódik le tartalék gyanánt.


A zsírfelesleg metabolikusan aktív zsírszövet szinte minden esetben, mely a hasi tájékra jellemző. Folyamatosan hormonszerű és gyulladáskeltő anyagokkal bombázza szervezetünket, ezt hívjuk alacsony aktivitású gyulladásnak vagy szubklinikai gyulladásnak. Ez az alattomos állandó gyulladás összességében komoly oxidatív stressznek, károsodásnak teszi ki szöveteinket. A kedvezőtlen bélflórában (elhízottakban főként) kórokozó baktériumok is szép számmal jelen vannak, melyek szintén helyi gyulladást és a bélfal áteresztő képességének növekedését eredményezik. A bélfalon keresztül több olyan baktériumoktól származó molekula pl.: LPS jut a keringésbe, melyek önmagukban is képesek gyulladást okozni. A baktériumok által termelt anyagok, de maguk a baktériumok is eljuthatnak egyes szervekhez, például a májhoz, ahol semmi keresnivalójuk nem lenne! Itt gyulladást és zsírfelhalmozódást okozhatnak, ami nem alkoholos eredetű zsírmáj kifejlődéséhez is vezethet. A folyamat gátolja a normál májműködést, akadályozza a megfelelő zsíranyagcserét, vérlipid eltéréseket okozhat, inzulin rezisztenciát eredményezhet és ezen keresztül 2-es típusú cukorbetegséget is akár. Szerteágazó és bonyolult kapcsolat áll fenn az aktuális bélflórát alkotó organizmusok és az emberi szervezet hormonális-, idegi-, immunműködése között és rendkívüli mértékben kihat az anyagcserére. 

A bélbacik okozhatnak elhízást, de maga az elhízás is negatívan hat a bélfórára! 

De mi az oka az állandó éhségérzetnek, a desszertek iránti sóvárgásnak? Minden baktérium speciesnek megvan a maga kedvenc elesége. Az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató baktériumok természetesen akkor elégedettek és érzik jól magukat, ha cukrokat kapnak. Mi is így vagyunk ezzel, hiszen ha pacal pörköltöt kívánunk és halászlevet kapunk, akkor valószínűleg húzni fogjuk a szánkat. A bélbaktériumok megfelelő környezetben és elegendő táplálék mellett egy sor olyan anyagot termelnek számunkra, melyek elengedhetetlenül fontosak az egészségünk fenntartásában (zsírsavak, antioxidánsok, vitaminok). De ez még nem minden, hiszen hormonszerű-, illetve ingerületátvivő  anyagok termelésére is képesek! Ezekkel a molekulákkal hatással vannak közérzetünkre, hangulati állapotunkra, gondolkodásunkra, stresszre adott reakcióinkra, jellemvonásainkra. A bélbaktériumok által termelt tirozin és triptofán olyan aminosavak, melyek bejutnak az agyba és az idegsejtek dopaminná és szerotoninná képesek alakítani. Ismerősek ezek az anyagok? Valószínűleg igen! A dopamin jó hangulatot kölcsönöz, a szerotonin kellemes ellazulást és az étkezések utáni elégedett bágyadtságot ad számunkra. Ezek után már összeáll a kép.


Ha a bélrendszerünket főként szénhidrát anyagcserét folytató organizmusok alkotják (mert hosszú évekig nassoltunk), akkor kizárólag akkor lesznek elégedettek bacijaink, ha cukros ételekkel látjuk el őket. Elégedettségük eredményeképpen elhalmoznak minket boldogsághormonokkal és mi magunk is nagyon jól fogjuk érezni magunkat. Ellenkező esetben, ha ezeket a bélbaktériumokat zöldségekkel öntjük nyakon, akkor dühösek lesznek, éhezni fognak, nem termelnek nekünk hormonokat, ami az idegrendszerünk szintjén is feszültséget, elégedetlenséget és éhséget fog eredményezni. Ezért nem tudunk jóllakni zöldségekkel a diéta elején!

Az első napok során egyesek vért izzadnak majd, de legalább most már tudni fogják mi minek az oka és eredménye! Az étrend-változtatással folyamatosan átformálhatjuk bélflóránk összetételét, tehát csak előre és nem feladni!

Felhasznált irodalom: Dr. Giulia Enders - Bélügyek: a belek csodálatos világa és a jó emésztés

Sok erőt kívánva,
Pintér Zoltán


Itt az ideje, hogy megértsük az egészségünket akadályozó folyamatok és civilizációs betegségeink forrását. A jövő tudománya nem a tünetek elnyomásáról fog szólni, hanem az egyes mikrotápanyagok hiányából adódó és a mikrobiom egységének megbomlásából eredő problémák megszüntetésére helyezi majd a hangsúlyt. Csodálatos lehetőségek rejlenek az egyénileg változó bélflóra tanulmányozásában és a mikrobiomra ható, személyre szabott kezelésekben. 

A széklet transzplantáció útján elindultunk és minden várakozást felül múltak az eredmények, így biztos vagyok benne, hogy az egyénre szabott gyógyászat az egyénileg változó és változtatható mikrobióta (bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok összessége) útján szinte minden krónikus és degeneratív megbetegedésre hatékony és végleges megoldást nyújthat a közeljövőben!

Pintér Zoltán   

Kövesse bejegyzéseim a Facebookon is!
Szeretettel várom észrevételeit, kérdéseit is: info@napfenyvitamin.net


Még több hasznos egészségtippért nézz be hozzánk!

Napfényvitamin webshop: A hatékony Probiotikumok 
és Mikrotápanyagok tárháza
www.napfenyvitamin.net- A blog bejegyzéseit szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználásuk jogi lépéseket von maga után! -

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van, saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás". 
Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia miatt a bele…

Bélflóra, D-vitamin, Magnézium és a Cukorbetegség kapcsolata

A bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok közül a bélbaktériumok amellett, hogy segítik az ásványi anyagok felszívódását és a vastagbélbe érkező fel nem használt "hulladékból" további energiát nyernek számunkra, több igen hasznos anyagot termelnek vagy segítik bizonyos anyagok átalakulását az emberi szervezetnek előnyösebb formává, akár fermentáció útján is. 
Az átalakítandó fontos anyagok közé tartozik például a D-vitamin. Napsugárzás hatására a bőrünkben egy előanyag keletkezik, ami a májban és végül a vesében több lépcsős átalakítás után válik aktív D-vitaminná. A táplálék-kiegészítők formájában bevitt Cholecalciferol is további feldolgozásra szorul, a bélrendszerben, illetve a májban 25-hidroxi-cholecalciferol képződik belőle és végül a vesében jön létre a hormonszerű hatással rendelkező aktív forma a 1,25-dihidroxi-cholecalciferol, mely rendkívül széleskörű hatással rendelkezik a legújabb kutatások szerint. Többek között a cukorbetegség megelőzésében és a 2-es típusú Dia…