Ugrás a fő tartalomra

A prebiotikumok, főként az Inulin és a Béta-glükán javítják a bélflóra funkciókat!

Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani.

Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és hatékony törzseket magas csíraszámban tartalmazó probiotikumok formájában.


A prebiotikumok olyan anyagok, melyek alapvetően az emberi tápcsatorna számára emészhetetlenek és ezáltal nem hasznosítjuk őket. Kifejezetten a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok táplálására szolgálnak, illetve megfelelő környezetet biztosítanak nekik. A rostokban, prebiotikumokban gazdag táplálkozás nagymértékben elősegíti bélflóránk folyamatos megújulását, ami azért nagyon fontos, mert a mikrobiomot károsító tényezők (alkohol, gyógyszerek, mesterséges adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, stressz) napi szinten tizedelik meg apró barátainkat. 

Az Inulin és a Béta-glükán pozitívan hat a bélflóra funkciókra

Egy 2018-ban publikált vizsgálat során a kutatók különféle rostok bélfórára gyakorolt hatását vizsgálták. Többek között a béta-glükán és az Inulin kiemelkedően jó hatással volt kifejezetten a Prevotella, Roseburia és a Bifidobaktréiumokra. Az inulin és a béta-glükán más rostok mellett (GOS, XOS, FOS) a mikrobiom mikrobiológiai összetételét pozitív irányban változtatta meg és fokozta a flóraalkotók rövid láncú zsírsav termelését is.

Fontos megjegyezni az immunrendszerünk és a bélnyálkahártya egészségének szempontjából, hogy ezek a prebiotikumok a kutatás során, főként az Inulin és a béta-glükán fokozták a jótékony törzsek propionát és butirát termelését. A propionát és butirát gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagként védik a bélnyálkahártyát, annak épségét (elsőrendű a Lyukas bél szindróma kialakulásának gátlásában), valamint gátolják a kórokozó baktériumok és gombák megtelepedését is!

Fehlbaum S. és mtsi. (2018): In Vitro Fermentation of Selected Prebiotics and Their Effects on the Composition and Activity of the Adult Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2018 Oct 10;19(10). pii: E3097. doi: 10.3390/ijms19103097.

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán

5 immunrendszert és bélflórát támogató
hatóanyag 
1 termékben ezentúl!Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bélgondok: Lyukas bél, ártalmas székrekedés és pre-, probiotikus segítség

Keveset foglalkozunk a bélproblémákkal és még az orvosoknak is félve említjük meg, mert ciki! Ez nem ciki, hozzánk tartozik és szinte mindenkit érintő probléma lehet a székrekedés. Gyerekeknél, felnőtteknél és időseknél, kortól és nemtől függetlenül előfordulhat ez a kellemetlenség és olykor komoly veszélyt is magában hordozhat, ha krónikussá válik. Elsősorban életminőség romboló, de a folyamatos erőlködés következtében aranyeres elváltozás alakulhat ki, valamint a végbélnyílás környezetében fájdalmas, olykor vérző repedések (abráziók) és szakadások (fissurák) is megjelenhetnek. Huzamosabb ideig fennálló székrekedés során beszélhetünk a széklet impaktációról, amikor is a széklet szinte minden nedvességet elveszít és rendkívül keménnyé válik, emiatt normális úton képtelen távozni a tápcsatornából. Ilyen esetekben szakorvosi segítség szükséges az esetleges bélelzáródás elkerülése végett.  Mikor beszélhetünk székrekedésről? Ha a székletürítések száma egy héten kevesebb, mint három, akko…

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat...
Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok" …

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van, saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás". 
Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia miatt a bele…