Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani.
Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és hatékony törzseket magas csíraszámban tartalmazó probiotikumok formájában.
A prebiotikumok olyan anyagok, melyek alapvetően az emberi tápcsatorna számára emészhetetlenek és ezáltal nem hasznosítjuk őket. Kifejezetten a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok táplálására szolgálnak, illetve megfelelő környezetet biztosítanak nekik. A rostokban, prebiotikumokban gazdag táplálkozás nagymértékben elősegíti bélflóránk folyamatos megújulását, ami azért nagyon fontos, mert a mikrobiomot károsító tényezők (alkohol, gyógyszerek, mesterséges adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, stressz) napi szinten tizedelik meg apró barátainkat.
Az Inulin és a Béta-glükán pozitívan hat a bélflóra funkciókra
Egy 2018-ban publikált vizsgálat során a kutatók különféle rostok bélfórára gyakorolt hatását vizsgálták. Többek között a béta-glükán és az Inulin kiemelkedően jó hatással volt kifejezetten a Prevotella, Roseburia és a Bifidobaktréiumokra. Az inulin és a béta-glükán más rostok mellett (GOS, XOS, FOS) a mikrobiom mikrobiológiai összetételét pozitív irányban változtatta meg és fokozta a flóraalkotók rövid láncú zsírsav termelését is.
Fontos megjegyezni az immunrendszerünk és a bélnyálkahártya egészségének szempontjából, hogy ezek a prebiotikumok a kutatás során, főként az Inulin és a béta-glükán fokozták a jótékony törzsek propionát és butirát termelését. A propionát és butirát gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyagként védik a bélnyálkahártyát, annak épségét (elsőrendű a Lyukas bél szindróma kialakulásának gátlásában), valamint gátolják a kórokozó baktériumok és gombák megtelepedését is!
Fehlbaum S. és mtsi. (2018): In Vitro Fermentation of Selected Prebiotics and Their Effects on the Composition and Activity of the Adult Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2018 Oct 10;19(10). pii: E3097. doi: 10.3390/ijms19103097.
Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán
5 immunrendszert és bélflórát támogató
hatóanyag 1 termékben ezentúl!
![]() |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése