Ugrás a fő tartalomra

Még az élesztőgombákban is van valami jó! Béta-glükánnal a tumorsejtek ellen!

Komoly problémát okoz a mai napig olyan kezelések kidolgozása az orvostudomány számára, mely kifejezetten a ráksejteket pusztítja és az egészséges sejtekre nem fejt ki toxikus hatást. A természetben számos olyan anyag létezik, amelyek támogatják az immunrendszer tisztogató tevékenységét és segítik a tumorsejtek kiszűrését és eltávolítását, ilyenek a béta-glükán (főként élesztőgomba sejtfalából vonják ki) vegyületek is, melyek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat igazolja.


Az élesztőgombákhoz hasonló szervezetek az emberi mikrobiomban is megtalálhatóak és igen fontos feladatokat látnak el ebben az igen érzékeny "mikrokozmoszban". 

A zabban található béta-glükánok jelenleg is intenzív kutatás alatt állnak. A  legtöbbször gombák sejtfalából, élesztőgombákból kivont béta-glükánok daganatellenes hatásai régóta ismertek. Elterjedését gátolja, hogy ezek a poliszacharidok rosszul oldhatóak, ezáltal a gyógyszeripari technológiákkal előállított készítmények formájában nagyon nehéz előállítani őket. A nagy molekulatömegű zab béta-glükánok is magas viszkozitást mutatnak, ami korlátozza felhasználásukat.

A béta-glükán tumorellenes hatását rákos sejtekben: Me45, A431 és normál HaCaT és egér makrofágok P388 / D1-ben vizsgálták. A zabból származó kis molekulatömegű béta-glükán szignifikánsan csökkentette a rákos sejtek életképességét, míg a normál sejteknél nem volt toxikus. A kutatók megfigyelték, hogy a növekvő inkubációs idő és béta-glükán koncentráció révén a rákos sejtek életképessége jelentősen alulmaradt az egészséges sejtekhez képest. Továbbá a normál sejtek esetében a kis molekulatömegű béta-glükán nem fejtett ki káros hatást. Az immuncitokémiai ABC analízis kimutatta, hogy a béta-glükán mindkét ráksejtvonalban erős kaszpáz-12 expressziót indukált (A kaszpáz egy sejthalálhoz, apoptózishoz vezető láncreakciót elindító enzim), míg a HaCaT sejtekben az ABC reakció szignifikánsan alacsonyabb volt, és a P388 / D1 sejtvonalban az ABC reakció negatív volt.

Összességében elmondható, hogy a kutatás során zabból kivont kis molekulasúlyú béta-glükánok képesek voltak a tumorsejtek élettartamát csökkenteni az egészséges sejtek befolyásolása nélkül, illetve a daganatos folyamatok elleni immunhatást támogatni.

Choromanska A. és mtsi. (2015): Anticancer properties of low molecular weight oat beta-glucan – An in vitro study. Int J Biol Macromol. 2015 Sep;80:23-8. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2015.05.035. Epub 2015 Jun 16.

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán
termékfejlesztésért felelős vezető munkatárs
Vitamin Sunlight Kft.


Magas 1-3, 1-6 béta-glükán tartalommal és jobb vízoldékonyságú
alfa-glükánnal kiegészítve

- A bejegyzés tartalmát szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után! -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A prebiotikumok, főként az Inulin és a Béta-glükán javítják a bélflóra funkciókat!

Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani. Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és ha

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van , saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás".  Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia mi

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat... Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok&