Ugrás a fő tartalomra

Bélflóra, D-vitamin, Magnézium és a Cukorbetegség kapcsolata

A bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok közül a bélbaktériumok amellett, hogy segítik az ásványi anyagok felszívódását és a vastagbélbe érkező fel nem használt "hulladékból" további energiát nyernek számunkra, több igen hasznos anyagot termelnek vagy segítik bizonyos anyagok átalakulását az emberi szervezetnek előnyösebb formává, akár fermentáció útján is. 

Az átalakítandó fontos anyagok közé tartozik például a D-vitamin. Napsugárzás hatására a bőrünkben egy előanyag keletkezik, ami a májban és végül a vesében több lépcsős átalakítás után válik aktív D-vitaminná. A táplálék-kiegészítők formájában bevitt Cholecalciferol is további feldolgozásra szorul, a bélrendszerben, illetve a májban 25-hidroxi-cholecalciferol képződik belőle és végül a vesében jön létre a hormonszerű hatással rendelkező aktív forma a 1,25-dihidroxi-cholecalciferol, mely rendkívül széleskörű hatással rendelkezik a legújabb kutatások szerint. Többek között a cukorbetegség megelőzésében és a 2-es típusú Diabetes megléte esetén az állapotrosszabbodás, szövődmények tekintetében is védő hatással bír


A mikrobióta (bélflóra alkotók) segíti a táplálkozás útján bejutó D-vitamin 25-hidroxi-D-vitaminná alakulását és felszívódását, ezzel elősegítve, hogy a D-vitamin minél gyorsabban és hatékonyabban alakuljon aktív D-vitaminná a keringés útján a vesékben. Egészséges bélflóra (normál vesefunkció és elegendő magnézium bevitel esetén) megfelelő D-vitamin szintet biztosíthat számunkra. A szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága nagymértékben képes a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenteni, de meglévő betegség esetén is fontos a szövődmények kordában tartása során.

2-es típusú cukorbetegséget okozhat a D-vitamin-hiány!

Túlsúly nélküli cukorbetegek
A legtöbb esetben a cukorbeteséget a beteg súlyfeleslegére fogják és fittyet hánynak például az alacsony D-vitamin szintre, aminek hosszútávon katasztrófális következményei lehetnek. A legújabb kutatások összefüggést találtak a D-vitamin működése és a glükóz anyagcsere, valamint a cukorbetegség kialakulása között. Egy 118 betegből álló vizsgálat azt mutatta, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező betegek körében nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, függetlenül a testsúlyuktól. A túlsúlyos, anyagcsere-rendellenesség nélküli alanyok magasabb D-vitamin szinttel rendelkeztek, mint a rendellenességben (cukorbetegek) szenvedő társaik. Ezt támasztja alá az is, hogy a sovány testalkatú tesztalanyok, akiknél metabolikus elváltozást állapítottak meg, meglehetősen alacsony volt a D-vitamin szintjük. 
Szerkesztői megjegyzés: 2013-ban publikáltak egy tanulmányt, mely szerint heti 50 000 nemzetközi egység (NE) D-vitamin fogyasztása három héten keresztül javította a betegek inzulin érzékenységét és csökkentette vércukorszintjüket.

Magnézium nélkül nincs aktív D-vitamin

A vastagbélből történő víz, ásványi anyag és nyomelem felszívódás zavartalanságát segíti elő az ép és egészséges felszívóhám (nyálkahártya). Ennek a finom sejtrétegnek az egészségét biztosítják parányi barátaink, melyek a nyálkahártya felszínén élnek és fejtik ki áldásos hatásukat. Miért fontos az ásványi anyagok, főképpen a magnézium felszívódása a D-vitamin és a cukorbetegség szempontjából? A D-vitamin aktív formává való átalakításához egy többlépcsős folyamat vezet, melyben két enzim és egy szállítófehérje alkotásában is kulcsfontosságú a magnézium! Kutatások igazolják, hogy még alacsony D-vitamin bevitel esetén, de megfelelő magnézium fogyasztás mellett a kevés D-vitamin is ki tudja fejteni védő és támogató szerepét szervezetünkben!

Magnéziummal a cukorbetegség ellen

Albert Lecube és kutatócsapata cukorbeteg és nem cukorbeteg elhízott embereknél a cukoranyagcsere és a magnéziumszint összefüggéseit vizsgálták. Megállapították, hogy a cukorbetegek között háromszor gyakoribb volt a magnézium hiányos állapot (a vér magnéziumszintje kevesebb, mint 0,75 mmol/l). 

Bizonyos kutatók szerint a 2-es típusú cukorbetegség esetén a magas vércukorszintnek és az inzulinrezisztenciának köszönhetően a vesében a magnézium visszatartás csökkenhet, ezért a betegek a vizeletükkel sok magnéziumot veszítenek. Ezt támasztja alá egy vizsgálat, miszerint a cukorbetegek 55%-ánál fokozott magnézium ürítés volt kimutatható. 


A magnéziumhiány egyedül is képes fokozni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát (a szívizomzat egy nagy magnézium raktárként fogható fel), ami cukorbetegek esetében eleve komoly kockázatot jelent, tehát az alacsony magnéziumszint tovább növeli a szívbetegségek és a hirtelen szívhalál lehetőségét cukorbetegségben. Az alacsony magnéziumszint tovább rontja a cukoranyagcserét.

Egy 2007-es metaanalízis alapján elmondható, hogy 100 mg többlet magnézium fogyasztás 15%-al képes csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Állatokkal történt vizsgálatok igazolták, hogy a magnézium képes fokozni az inzulinérzékenységet és az inzulintermelést. A 2-es típusú diabeteszes betegek körében folytatott vizsgálat kimutatta, hogy a betegek 89%-a alacsony magnéziumszinttel rendelkezett, ezen belül 37%-uk pedig súlyos magnézium hiányban szenvedett.

A leírtak alapján: paleo étrend és rostokban gazdag táplálkozás, azaz bélflóra regeneráció a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelhez, valamint D-vitamin és magnézium együttes fogyasztása táplálék-kiegészítők formájában cukorbetegek számára kifejezetten javasolt!

Tudatos életvitelt kívánva üdvözlettel,
Pintér Zoltán

Hivatkozások:


http://arturthomalla.de/2016/07/25/vitamin-d-und-insulinresistenz/
http://hcplive.com/
Lecube és mtsai. 2012.
McNair és mtsai. 1982.
Larsson és Wolk 2007.
Huang és mtsai. 2012.
Szendi Gábor - Új vitamin forradalom


Itt az ideje, hogy megértsük az egészségünket akadályozó folyamatok és civilizációs betegségeink forrását. A jövő tudománya nem a tünetek elnyomásáról fog szólni, hanem az egyes mikrotápanyagok hiányából adódó és a mikrobiom egységének megbomlásából eredő problémák megszüntetésére helyezi majd a hangsúlyt. Csodálatos lehetőségek rejlenek az egyénileg változó bélflóra tanulmányozásában és a mikrobiomra ható, személyre szabott kezelésekben. 

A széklet transzplantáció útján elindultunk és minden várakozást felül múltak az eredmények, így biztos vagyok benne, hogy az egyénre szabott gyógyászat az egyénileg változó és változtatható mikrobióta (bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok összessége) útján szinte minden krónikus és degeneratív megbetegedésre hatékony és végleges megoldást nyújthat a közeljövőben!

Pintér Zoltán   

Kövesse bejegyzéseim a Facebookon is!
Szeretettel várom észrevételeit, kérdéseit is: info@napfenyvitamin.net- A bejegyzés tartalmát szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után! -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat...
Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok" …

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van, saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás". 
Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia miatt a bele…