Ugrás a fő tartalomra

Hízhatunk vagy éppen fogyhatunk bélflóránk befolyásolásával?

Vajon hízhatunk vagy újra soványabbak lehetünk a bélflóránk megváltoztatása által?


Jól tudjuk, hogy a beleinkben élő organizmusok, nevezzük őket ezentúl összefoglaló néven mikrobiótának, rendkívül nagy mértékben képesek befolyásolni anyagcserénket, a tápanyagok felszívódását, hasznosulását, immunrendszerünk helyes vagy éppen helytelen működését, közérzetünket, hangulatunkat, idegrendszerünk működését, éhségérzetünket, vércukor szintünket és sorolhatnék még jó pár területet...


A bonyolult jelátviteli utak sokasága, ezen organizmusok által termelt jelző molekulák működése, melyekkel egymásra, immunsejteinkre, idegsejtjeinkre és más testi sejtünkre is képesek hatni, nem teljesen ismert, egyelőre a sötétben tapogatózunk, de ami bizonyos, hogy sokkal, de sokkal nagyobb szerepük van egészségünk fenntartásában, mint ahogy azt eddig a legmerészebb álmainkban is hittük volna! Állatkísérletek és humán vizsgálatok egyaránt összefüggést találtak a metabolikus szindróma tünetegyüttes elemei (hasi típusú elhízás, zsíranyagcsere zavar, magas vérnyomás, emelkedett éhomi vércukorszint, korai halálozás) között. /Ley 2006. Macfarlane 2011. Claesson 2012. Tang 2013./

Egy Gordon nevű kutató 2004-es vizsgálatai szerint egyértelmű kapcsolat áll fenn a kövérség és a bél mikrobiomja között. A bélflóra számos baktérium együttélésén alapszik, mindegyik családnak megvan úgymond a maga szerepe, de átfedések is vannak szép számmal a funkciójukat tekintve. Állatkísérletes megfigyelések szerint például a Firmicutes baktériumok jóval nagyobb számban voltak jelen az elhízott egerek mirkobiótájában, ezzel párhuzamosan a sovány egerek beleiben a Bacterioides családba tartozó baktériumok voltak többen. /Ley 2005./

Az előző vizsgálatok eredményeit erősíti az a tény, mely szerint kövér emberekben (BMI>30) fogyást követően a Bacterioidesek relatív növekedése volt tapasztalható /Ley 2006./ Fontos megjegyezni, hogy a kövérség vagy soványság és a mikrobiom jellegzetességek mellett az egyéni genotípus, szokások, életkörülmények, táplálkozás, anyagcsere jellemzők fontos meghatározók.

Az elhízás, mely a metabolikus szindróma tünetegyüttesének élharcosa ajtót nyit számos krónikussá váló problémának: inzulin rezisztencia, cukorbetegség, magas vérnyomás, vérlipid eltérések, POS. Éppen ezért olyan fontos, hogy minden hatékony eszközt bevessünk az elhárítása érdekében.

Sokak számára idegenként hat a széklet transzplantáció fogalma, de az eredmények igen biztatóak. Elsősorban a súlyos fokú gyulladásos bélbetegségek esetén alkalmazzák, de van példa arra is, hogy sclerosis multiplexes beteg állapota kezdett javulni a széklet átültetést követően. Az átültetés során egészséges családtagoktól vagy idegenektől nyert székletet ültetnek a beteg tápcsatornájába. A folyamat során bizonyos mikrobiom által meghatározott egyedi jellemzők is átvihetők (soványság, optimista jellem, nagyobb teherbíró képesség, gyorsabb anyagcsere). Sci-fi filmbe illő a dolog, de valóságos és működik!


Sovány egyénekből származó széklet transzplantálása metabolikus szindrómával élő betegekben szignifikánsan növelte az inzulin érzékenységet, ami indirekt bizonyítéka a mikrobiom és az inzulin rezisztencia közötti kapcsolatnak. /Vrieze 2012./ Ha nő a sejtek inzulin érzékenysége, akkor a sejtek gyorsabban és hatékonyabban veszik fel a cukrot a vérből, csökken a cukorbetegekre jellemző magas vércukorszint. Ez a pozitív változás tehermentesíti a hasnyálmirigy béta sejtjeit is, amelyek az inzulint állítják elő, hiszen kevesebb inzulin is elegendő lesz ugyanannyi cukor sejtekbe való jutásához. A szokottnál alacsonyabb vércukorszint és a jobb inzulin érzékenység kedvezően hat a felesleges kilók leadása során. A metabolikusan aktív zsírfelesleg csökkentése pozitívan hat a hormonháztartásra, csökkenti az elhízottakra és cukorbetegekre jellemző szubklinikai (állandó) gyulladásos folyamatokat a szervezetben, gátolja az oxidatív stressz pusztító hatását.

Egyes kutatók szerint bélflóránkat táplálkozásunk megváltoztatásával akár napok alatt átformálhatjuk és kedvező hatású baktériumok sokaságának adhatunk életteret beleinkben.

Iktassuk ki táplálkozásunkból a fehér lisztet, a finomított cukrokat és az agyonpasztőrözött tejet és tejtermékeket, ezzel megtehetjük a legfontosabb lépést egy egészségesebb mikrobióta kialakításához és ezen keresztül az optimális testsúly eléréséhez!

Egyéb felhasznált irodalom: Dr. Guseo András, Dr. Izbéki Ferenc, Dr. Rajnavölgyi Éva - A mikrobiom-bél-agy tengely 

Köszönöm a figyelmet!
Üdvözlettel, Pintér Zoltán



Itt az ideje, hogy megértsük az egészségünket akadályozó folyamatok és civilizációs betegségeink forrását. A jövő tudománya nem a tünetek elnyomásáról fog szólni, hanem az egyes mikrotápanyagok hiányából adódó és a mikrobiom egységének megbomlásából eredő problémák megszüntetésére helyezi majd a hangsúlyt. Csodálatos lehetőségek rejlenek az egyénileg változó bélflóra tanulmányozásában és a mikrobiomra ható, személyre szabott kezelésekben. 

A széklet transzplantáció útján elindultunk és minden várakozást felül múltak az eredmények, így biztos vagyok benne, hogy az egyénre szabott gyógyászat az egyénileg változó és változtatható mikrobióta (bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok összessége) útján szinte minden krónikus és degeneratív megbetegedésre hatékony és végleges megoldást nyújthat a közeljövőben!

Pintér Zoltán   

Kövesse bejegyzéseim a Facebookon is!
Szeretettel várom észrevételeit, kérdéseit is: info@napfenyvitamin.net

Még több hasznos egészségtippért nézz be hozzánk!

Napfényvitamin webshop: A hatékony Probiotikumok 
és Mikrotápanyagok tárháza

www.napfenyvitamin.net



- A blog bejegyzéseit szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználás jogi lépéseket von maga után! -


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat...
Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok" …

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van, saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás". 
Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia miatt a bele…

Bélflóra, D-vitamin, Magnézium és a Cukorbetegség kapcsolata

A bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok közül a bélbaktériumok amellett, hogy segítik az ásványi anyagok felszívódását és a vastagbélbe érkező fel nem használt "hulladékból" további energiát nyernek számunkra, több igen hasznos anyagot termelnek vagy segítik bizonyos anyagok átalakulását az emberi szervezetnek előnyösebb formává, akár fermentáció útján is. 
Az átalakítandó fontos anyagok közé tartozik például a D-vitamin. Napsugárzás hatására a bőrünkben egy előanyag keletkezik, ami a májban és végül a vesében több lépcsős átalakítás után válik aktív D-vitaminná. A táplálék-kiegészítők formájában bevitt Cholecalciferol is további feldolgozásra szorul, a bélrendszerben, illetve a májban 25-hidroxi-cholecalciferol képződik belőle és végül a vesében jön létre a hormonszerű hatással rendelkező aktív forma a 1,25-dihidroxi-cholecalciferol, mely rendkívül széleskörű hatással rendelkezik a legújabb kutatások szerint. Többek között a cukorbetegség megelőzésében és a 2-es típusú Dia…