Ugrás a fő tartalomra

A magnéziumhiány több betegségért lehet felelős, mint bármelyik más tápanyag hiánya!


Magnéziumból sosem elég! Szép számú táplálkozástudománnyal foglalkozó kutató vallja (pl.: Dr. Norman Shealy), hogy a magnézium a legfontosabb ásványi anyag, rendszeres pótlása életfontosságú egészségünk fenntartásában. Sokrétű hatása, protektív szerepe számos megbetegedés terén egyedülállóvá teszi a mikrotápanyagok között is.


Naponta egy felnőtt szervezet számára 300-350 mg magnézium szükségeltetik, férfiaknak ennél nagyobb mennyiség szükséges, fizikai munka esetén akár ez az érték 450 mg is lehet. Mint mindig most is megemlítem az egészséges bélnyálkahártya és ép bélflóra elengedhetetlenül fontos az ásványi anyagok, így a magnézium megfelelő felszívódásához.

Vérképből szokás magnézium szintet vizsgálni, de tudnunk kell, hogy a szervezet aktuális magnézium készletének 1%-át mutatja a vér, tehát a vérképből messzemenő következtetéseket a magnézium szintünkre vonatkozóan nem szabad levonni! A magnézium rendkívül szerteágazó hatásának ecsetelése helyett vizsgáljuk meg az elégtelen fogyasztásából eredő panaszokat, hiszen így mindenki felismerheti magán, ha magnézium hiányban szenved és elkerülheti a komolyabb hiánytüneteket a későbbiek folyamán!

A magnéziumhiány jelei

Állandó szomjóság érzet, hiszen a szomjúság nem csupán a vízhiányra, de az elégtelen elektrolit bevitelre is felhívja a figyelmet! A magnézium szabályozza más anyagok forgalmát is, mint például a kalciumét, a nátriumét és a káliumét is. Biztosítja a sejtek elektromos stabilitását.

A kezdeti tünetekre a lábikragörcs, lábfejfájdalom, kisebb izomrángások a jellemzőek. Hányinger, hányás, gyengeség, levertség, étvágytalanság is sűrűn előfordul. A magnéziumhiány előrehaladtával súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek: görcsroham, végtagok bizsergése, zsibbadása, szívkoszorúér görcs, szívritmuszavar, változások a személyiségben. Nincs olyan szerv, illetve szervrendszer, amire az elégtelen magnézium bevitel ne hatna negatívan. A vázizmok terén rángás, görcs, feszülés, izomfájdalom, fej-, nyak-, hátfájás alakulhat ki, valamint egyesek a rágóízületük gyengeségéről számolnak be. Olykor szorító érzés a mellkasban és légszomj is jelen van.

A vázizmok mellett a simaizomzat funkciója is sérül. Ennek következtében szorulás, húgyúti görcsök és a szokottnál erősebb menstruációs görcsök is jelentkezhetnek. Nehezített nyelés, gombóc érzés a torokban, fényérzékenység, a musculus stapedius fokozott feszülése miatt a hangokkal szemben is érzékenyek lehetnek a magnézium hiányos betegek.

http://www.napfenyvitamin.net/keszitmenyeink/napfenyvitamin-termekcsalad-40913/premium-magnezium-malat-400-mg-szerves-kotesu-szelennel-60-db/350120/#webshop

Fontos szerepet tölt be az idegi működésben, így a hiánytünetek a központi idegrendszert is érintik. Szorongás, álmatlanság, nyugtalanság, hiperaktivitás, pánikrohamok és fóbiák (agorafóbia), premenstruációs irritábilitás, perifériásan (végtagok) zsibbadás, rángások, akaratlan mozgások, vibráció érzés alakulhat ki. Károsodnak a mentális funkciók, homályos gondolkodásra, zavartságra, diszorientációra, kifejezett depresszióra és hallucinációkra panaszkodnak az érintettek.

A szív- és érrendszer tekintetében beszélhetünk magas vérnyomásról, szívdobogás érzésről, anginára jellemző tünetekről, szívkoszorúér görcsről magnéziumhiány esetén.

Súlyos magnéziumhiány esetén sérül a sejtek energiatermelése, méregtelenítő folyamatai, a zsír-, szénhidrát- és fehérje anyagcsere.

A magnéziumnak védő hatást tulajdonítanak bizonyos betegségek esetén is, ilyen az inzulin rezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, autizmus.

Egy kis érdekesség a cukorbetegség és a magnézium kapcsolatáról

Egy 2007-es metaanalízis alapján elmondható, hogy 100 mg többlet magnézium fogyasztás 15%-al képes csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Állatokkal történt vizsgálatok igazolták, hogy a magnézium képes fokozni az inzulinérzékenységet és az inzulintermelést. A 2-es típusú diabeteszes betegek körében folytatott vizsgálat kimutatta, hogy a betegek 89%-a alacsony magnéziumszinttel rendelkezett, ezen belül 37%-uk pedig súlyos magnézium hiányban szenvedett.
http://www.napfenyvitamin.net/keszitmenyeink/napfenyvitamin-termekcsalad-40913/premium-magnezium-malat-400-mg-szerves-kotesu-szelennel-60-db/350120/#webshop
Fontos megemlíteni, hogy sokszor a szakemberek is elsiklanak a magnéziumhiány tünetei mellett és teljesen már kórképekre gondolva gyógyszereket (nyugtatók, béta-receptor-blokkolók) írnak fel a magnézium pótlás helyett. A szerteágazó problémák elkerüléséhez fogyasszunk napi szinten zöld színű zöldségeket (brokkoli, kelbimbó, zöld spárga, salátafélék) és jó felszívódással, biohasznosulással rendelkező magnézium vegyületet (magnézium-klorid, magnézium-malát) tartalmazó étrend-kiegészítőt!

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán

Források:


Szendi Gábor: Új vitamin-forradalom 2013.  253-258.


Itt az ideje, hogy megértsük az egészségünket akadályozó folyamatok és civilizációs betegségeink forrását. A jövő tudománya nem a tünetek elnyomásáról fog szólni, hanem az egyes mikrotápanyagok hiányából adódó és a mikrobiom egységének megbomlásából eredő problémák megszüntetésére helyezi majd a hangsúlyt. Csodálatos lehetőségek rejlenek az egyénileg változó bélflóra tanulmányozásában és a mikrobiomra ható, személyre szabott kezelésekben. 

A széklet transzplantáció útján elindultunk és minden várakozást felül múltak az eredmények, így biztos vagyok benne, hogy az egyénre szabott gyógyászat az egyénileg változó és változtatható mikrobióta (bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok összessége) útján szinte minden krónikus és degeneratív megbetegedésre hatékony és végleges megoldást nyújthat a közeljövőben!

Pintér Zoltán   

Kövesse bejegyzéseim a Facebookon is!
Szeretettel várom észrevételeit, kérdéseit is: info@napfenyvitamin.net


- A bejegyzés tartalmát szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után! -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A prebiotikumok, főként az Inulin és a Béta-glükán javítják a bélflóra funkciókat!

Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani. Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és ha

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van , saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás".  Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia mi

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat... Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok&