Ugrás a fő tartalomra

Amit a D-vitaminról eddig nem tudott! Bélflóra, aktív D-vitamin, Koraszülés és Depresszió

Kérdezheti bárki, hogy mi köze a D-vitaminnak a bélflórához? A válasz a D-vitamin anyagcserében keresendő. A bőrben a napsugárzás hatására keletkező provitamin vagy a tablettákkal elfogyasztott D3-vitamin átalakítás útján válik számunkra rendkívül fontos aktív vitaminná, ami valójában egy szteroid prekurzornak tekinthető, tehát jobban hasonlít a hormonokhoz, mint a vitális aminokhoz (vitamin). Mind a bőrben keletkező, mind a tápcsatornából származó D3-vitamin a bélrendszerben, illetve a májban alakul át 25-hidroxi-D-vitaminná (25-hidroxi-cholecalciferol), ez az átmeneti forma tovább vándorol a keringés útján a vesékbe, ahol végleges formát ölt 1,25-dihidroxi-D-vitamin alakjában (1,25-dihidroxi-cholecalciferol), ez a valódi aktív D-vitamin, melynek több, mint 30 féle sejttípuson vannak receptorai, ami bizonyítja milyen sokrétű hatással rendelkezik az emberi szervezetben. A bélben való átalakulást 25-hidroxi-D-vitaminná maguk a bélbaktériumok segítik, tehát a bélflóra fontos lépcsőfok a D-vitamin képzésben, hiszen ezek a baktériumok önmaguk is képesek ezt a vegyületet előállítani. Ezen a ponton kapcsolódik egymáshoz ez a fantasztikus vitamin/hormon és a beleinkben élő mikrobióta rendszerünk.

Ahogy írtam a sok-sok receptorának köszönhetően alig van olyan szervrendszer testünkben, amire a D-vitamin ne tudna pozitív hatást gyakorolni. Éppen ezért most olyan oldaláról mutatom be ezt a vitamint, melyet sokaknak nem volt még alkalmuk megismerni! 

A D-vitamin csökkentheti a kedvezőtlen perinatalis kimenetelek (alacsony születési súly, koraszülés, preeclampsia) kialakulásának kockázatát

A prenatális D-vitamin-hiány és a prenatális depresszió külön-külön is hozzájárulhat a kedvezőtlen perinatális kimenetelekhez. A kutatók azt vizsgálták, hogy az alacsony, illetve elégtelen D-vitamin szint milyen mértékben járult hozzá az alacsony születési súlyhoz, koraszüléshez, illetve preeclampsia létrejöttéhez, valamint a terhességi depresszió fokozott kockázatot jelent-e a nőkre nézve. Az anyai D-vitamin hiány (szérum 25(OH)D <20ng/ml) és a depresszív tünetek (Edinburgh -féle postnatális depresszió skála alapján) mentéN vizsgálták a pácienseket az orvosok a terhesség korai szakaszában. A kismamákat végigkövették a szülés pillanatáig. 101 nő közül 19-nek volt egy vagy több kedvezőtlen perinatális kimenetele. A vizsgálat során megállapították, hogy mind a szülés előtti, mind a szülés ideje alatt tapasztalható/mérhető alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a nem várt komplikációk kialakulásával, továbbá a kedvezőtlen kimenetelek kockázata nagyobb volt, ha a kismamák az alacsony D-vitamin szint mellett emelkedett EPDS értékeket mutattak, azaz depressziósak voltak (EPDS  10). A kapott eredmények azt sugallják, hogy a terhesség korai szakaszától kezdve előnyös lehet a D-vitamin fogyasztása a komplikációk elkerülése végett, illetve a depresszióra jellemző tüneteket csökkentése céljából. [1] 

Kedvezmény az Olvasóknak! Használja a kuponkódot!

A depressziós betegek kezelése során alkalmazott SSRI gyógyszerek csontritkulást okozó mellékhatását ellensúlyozhatja a D-vitamin

A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló (SSRI) gyógyszerek, melyeket depresszióban szenvedő betegeknél alkalmaznak és rendkívül elterjedt készítmények, fokozhatják a BMD (bone mineral desity) érték csökkenését, azaz a ásványi csontsűrűséget negatív irányban befolyásolhatják. Ez egyenes utat jelent a csontritkuláshoz. Egy 2018-as vizsgálat szerint az SSRI gyógyszerek  BMD romboló hatása fokozott volt azoknál a betegeknél, akik alacsony D-vitamin és cink szinttel rendelkeztek. Ilyen típusú gyógyszer használata esetén kifejezetten javasolt D-vitamin és cink (rézzel együtt) rendszeres fogyasztása. [2]

D-vitaminnal és Probiotikumok alkalmazásával javítható a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő cukorbetegek (CHD) állapota

A randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 60 fő, 45-85 év közötti CHD-s beteg vett részt. A betegek egyik csoportja minden második héten 50 000 IU D3-vitamint, valamint magas csíraszámmal rendelkező probiotikumot kaptak (8x 10CFU / g). A másik csoport placebot kapott ennek megfelelően. A kutatás 12 héten át folyt a betegek metabolikus profiljainak meghatározásával egybekötve. A 12 hetes D-vitamin/Probiotikum kiegészítés a placebo csoporthoz viszonyítva szignifikáns javulást eredményezett a Beck depressziós kérdőív, a szorongásos teszt és az általános egészségügyi kérdőív adatait tekintve. A placebóval összehasonlítva a D-vitamin/Probiotikum kiegészítés szignifikánsan csökkentette a szérum inzulinszintet, az inzulin rezisztencia mértékét és a  CRP-t (Szerkesztői megjegyzés: nagy érzékenységű C reaktív protein, gyulladásos folyamatokban emelkedik meg a szintje) a szérum 25-OH-D-vitamin és HDL szinjének növekedésével együtt. Összességében elmondható, hogy a D-vitamin/Probiotikum kiegészítés 12 hét után a CHD-s betegek körében kedvező hatással volt a mentális egészségi paraméterekre, a szérum hs-CRP-re, a plazma NO-ra (nitrogén-monoxid), a TAC-ra (plazma össz antioxidáns kapacitás), a glikémiás kontrollra és a HDL-koleszterinszintre (Szerkesztői megjegyzés: a HDL a jó koleszterin, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik). [3]

Az egészséges bélflóra eredményesebb D-vitamin szintézist biztosít, ami hozzájárulhat szervezetünk jobb állapotához és a legtöbb krónikus betegséggel (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, csontritkulás, rosszindulatú elváltozások) szembeni eredményesebb fellépéshez.

Kedvezmény az Olvasóknak! Használja a kuponkódot!

Mikrobiomunk állandó támogatásra szorul, ezért javasolt a rostokban gazdag étrend, pre- és probiotikumok, fermentált élelmiszerek rendszeres fogyasztása (heti több alkalommal, akár napi szinten is). Szervezetünk D-vitamin szintjének növelése érdekében szintén javasolt D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása (felnőtteknek napi 4000 NE), az aktív D-vitamin termelést pedig magnéziummal tudjuk még hatékonyabbá tenni, hiszen a magnézium három helyen is kulcsfontosságú szerepet játszik a 25-hidroxi-D-vitamin aktív D-vitaminná alakításában.

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán
A Napfényvitaminok fejlesztője

Tudományos hivatkozások:

[1] Accortt EE és mtsai. Vitamin D deficiency and depressive symptoms in pregnancy are associated with adverse perinatal outcomes. J Behav Med. 2018 Apr 18.

[2] Kindilien S. és mtsai. Nutrition status, bone mass density, and selective serotonin reuptake inhibitors. Prev Med. 2018 May 7.  

[3] Raygan F és mtsai. The effect of vitamin D and probiotic co-supplementation on metal health parameters and metabolic status in type 2 diabetic patients with coronary heart disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2018 Jun 8;84(Pt A):50-55.


- A bejegyzés tartalmát szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után! -

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat...
Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok" …

Depresszió és bélből eredő érzések

Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van, saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás". 
Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia miatt a bele…

Bélflóra, D-vitamin, Magnézium és a Cukorbetegség kapcsolata

A bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok közül a bélbaktériumok amellett, hogy segítik az ásványi anyagok felszívódását és a vastagbélbe érkező fel nem használt "hulladékból" további energiát nyernek számunkra, több igen hasznos anyagot termelnek vagy segítik bizonyos anyagok átalakulását az emberi szervezetnek előnyösebb formává, akár fermentáció útján is. 
Az átalakítandó fontos anyagok közé tartozik például a D-vitamin. Napsugárzás hatására a bőrünkben egy előanyag keletkezik, ami a májban és végül a vesében több lépcsős átalakítás után válik aktív D-vitaminná. A táplálék-kiegészítők formájában bevitt Cholecalciferol is további feldolgozásra szorul, a bélrendszerben, illetve a májban 25-hidroxi-cholecalciferol képződik belőle és végül a vesében jön létre a hormonszerű hatással rendelkező aktív forma a 1,25-dihidroxi-cholecalciferol, mely rendkívül széleskörű hatással rendelkezik a legújabb kutatások szerint. Többek között a cukorbetegség megelőzésében és a 2-es típusú Dia…