Ugrás a fő tartalomra

Bélgondok: Lyukas bél, ártalmas székrekedés és pre-, probiotikus segítség

Keveset foglalkozunk a bélproblémákkal és még az orvosoknak is félve említjük meg, mert ciki! Ez nem ciki, hozzánk tartozik és szinte mindenkit érintő probléma lehet a székrekedés. Gyerekeknél, felnőtteknél és időseknél, kortól és nemtől függetlenül előfordulhat ez a kellemetlenség és olykor komoly veszélyt is magában hordozhat, ha krónikussá válik. Elsősorban életminőség romboló, de a folyamatos erőlködés következtében aranyeres elváltozás alakulhat ki, valamint a végbélnyílás környezetében fájdalmas, olykor vérző repedések (abráziók) és szakadások (fissurák) is megjelenhetnek. Huzamosabb ideig fennálló székrekedés során beszélhetünk a széklet impaktációról, amikor is a széklet szinte minden nedvességet elveszít és rendkívül keménnyé válik, emiatt normális úton képtelen távozni a tápcsatornából. Ilyen esetekben szakorvosi segítség szükséges az esetleges bélelzáródás elkerülése végett. 

Mikor beszélhetünk székrekedésről?

Ha a székletürítések száma egy héten kevesebb, mint három, akkor már székrekedésről van szó. A folyamat nehézkes, erőlködve sikerül csak, apró, száraz, kemény kis bogyócskák formájában ürül a végtermék és sok esetben a beteg úgy érzi még nem teljes a dolog... Megjegyzem sokan már a heti három alkalom esetén is rosszra gondolnak, ami a legtöbb esetben téves riasztás, hiszen sokan vannak, akik lassú ürítők és ez számukra teljesen normális dolog! Hashajtók alkalmazása során érdemes a 3 napos szabálynak megfelelően cselekedni, erről bővebben lentebb írok.

Miért alakul ki ez a kellemetlen állapot?

A legtöbb esetben a bélfal és az azt behálózó idegek közötti kapcsolat zavarát figyelhetjük meg. Általában a normál, megszokott napi ritmus megváltozása áll a dolgok hátterében. Egy utazás másik időzónába vagy csak egyszerűen a nem az én WC-m szindrómáról van szó. Ismeretlen hely, nem megszokott környezet, a beleink által megszokott ételektől és étkezési időpontoktól való eltérés, esetleg szorongás és fokozott stressz mind-mind hátráltatják a normális ideg-bél impulzusokat. A leghétköznapibb helyzet, amikor nem éppen alkalmas időpontban érkezik a hívó szó a WC-re, ilyenkor elnyomjuk a székelési ingert és kényszerítjük a végbélt a folyamat megszakítására. Ez ideig-óráig természetesen megy is. Ha ezt sokszor megtesszük és a beleink által megszokott ritmustól, időpontoktól emiatt jelentősen eltérünk, akkor sajnos zavart szenved a rendszer és egy abnormális helyzet alakul ki, aminek a vége legtöbbször a székrekedés, rosszabb esetben krónikus székrekedés.

Lusta bél szindróma - Önmagunk által generált székrekedés

Három nap szabály

Ha székrekedés, akkor hashajtó. Indokolt esetben hatásos és szükséges, de sokszor teljesen feleslegesen alkalmazunk hashajtó készítményeket, ami aztán több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Amikor is előáll a székrekedés, több mint három napja nem tudtunk megszabadulni a felesleges béltartalomtól, akkor általában beveszünk egy erősebb hatású gyógyszert. Az erős hashajtókról tudni kell, hogy a vastagbél mindhárom szakaszát képesek kiüríteni. Alapesetben a vastagbél legutolsó szakasza ürül ki és elkezd feltöltődni a sorakozó tartalommal. Hashajtók alkalmazásakor előfordul, ahogy írtam, hogy a vastagbél teljes hosszában béltartalom mentessé válik. Az újratöltődéséhez az emberek zöménél akár három nap is szükségeltetik. Ezt sokan nem tudják, emiatt a második nap után már újra széklethajtót alkalmaznak. Azzal, hogy nem várjuk meg a természetes ingert és a normál folyamat helyreállását a hashajtó alkalmazása után sajnos felborítjuk a bélműködésünk egyensúlyát és azt a látszatot keltjük a szervezetünk számára, mintha már nem lenne jó az a működési elv, mely szerint eddig tette a dolgát. Állandóan nyüstöljük és kényszerítjük, belefárad és ellustul. Eljutunk odáig, hogy kialakul a lusta bél állapota, miután valóban kénytelenek vagyunk állandó jelleggel hashajtókat bevetni a normális székeléshez. A bélrendszer visszaszoktatása a gyógyszerek nélküli székürítéshez igen nehéz feladat, éppen ezért javaslom, hogy csak indokolt esetben használjunk gyógyszert és várjuk ki a három napot!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Abban az esetben, ha a székrekedés váratlanul lép fel és ez az adott személynél nem mondható megszokott jelenségnek, ha hirtelen megváltoznak a székelési szokások, a széklet állaga és ürítések gyakorisága (természetesen ez pozitív jelenség is lehet egy hatásos probiotikus kúra első napjaiban, továbbá a kúra utáni időszakban), illetve ha a székrekedés szokatlanul sokáig tart és a következő részben leírt praktikák, valamint a hashajtó hatású gyógyszerek sem nyújtanak már hatékony segítséget, nos ilyenkor irány az orvos! A visszatérő székrekedés, székletürítési szokásrend borulása elsősorban fiatal és középkorú felnőtteknél pajzsmirigy problémákat, II-es típusú cukorbetegséget, legrosszabb esetben a vastagbél-, végbél daganatos elváltozásait jelezhetik előre, tehát sürgős kivizsgálást tesz szükségessé. Hozzáteszem az időseknél megfigyelhető székrekedés a renyhe bélműködés, az elégtelen rost- és folyadékbevitel számlájára írható, így ezt könnyebb orvosolni.

Lyukas bél

Az emésztési problémák (hasmenés, székrekedés, puffadás, fokozott teltségérzet, bél eredetű görcsök, diszkomfort érzés) szoros összefüggést mutatnak az ételintoleranciával, lyukas bél szindróma jelenségével. Az emberek zöme bizonyos ételkomponensekkel szemben érzékenyebbek az átlagosnál, akár allergiás reakciók is megmutatkozhatnak náluk. Vannak akiknél allergiás tünetek nélkül is jelen van a fokozott érzékenység például a gluténnal szemben. A glutén egy zonulin nevű anyag termelésére serkenti szervezetünket, ez az anyag képes több órára megnyitni a vékonybeleket bélelő egyrétegű nyálkahártyát alkotó sejtek közötti kapcsoló struktúrákat és nyitva is tartani. A sejtek között kialakult hézagokon, nevezzük őket lyukaknak, olyan anyagok is bejutnak a keringésbe, amelyeknek nem szabadna. Ezek lehetnek ételeinkben megtalálható töredék molekulák, toxinok, baktériumok stb. A keringés útján számos szervhez juthatnak el, ahol lokálisan gyulladást, immunreakciót válthatnak ki. A gyulladáskeltő hatás mellett előfordulhat, hogy a bélből bejutó molekula nagymértékben hasonlít egy saját sejtfelszíni struktúrához. Ha az idegen anyaggal immunreakció alakul ki nagy az esély arra, hogy a nagy hasonlóságot mutató saját struktúrát tartalmazó testi sejtünk ellen (molekuláris mimikri alapján) is beindul ugyanaz a védekező-pusztító folyamat. Ezt nevezzük a folyamat elején autoimmun státusznak, melyből sok év után lassan, lappangva fejlődik ki az autoimmun betegség annál a szervnél (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, ízületek), melynél korábban megfigyelhető volt a Lyukas bél szindróma miatt kialakult gyulladás.


A Lyukas bél következtében anyagcsere problémák, a hormonháztartás zavara figyelhető meg, idegrendszeri problémák, ízületi gyulladások, I-es típusú cukorbetegség és egy sor betegség alakulhat ki, ha az autoimmun státuszt kiváltó tényezők folyamatosan jelen vannak a szervezetünkben. Éppen ezért érdemes egy ételallergia tesztet kérni a háziorvostól, hogy lássuk melyek azok az ételalkotók, amikkel szemben kedvezőtlen reakció megy végbe testünkben. A teszt eredményétől függetlenül fontos a glutén (legfőképpen a búzaliszt), a kazein és a laktóz (tej- és tejtermékek kivéve a natúr, fermentált joghurt) mennyiségének radikális csökkentése az étrendünkben, hiszen ezek mind Lyukas bél szindrómát generálnak. A Lyukas bél területén természetesen helyileg is gyulladttá, sérültté válik a bélnyálkahártya, áteresztőképessége megváltozik, mindezek kedveznek a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának. 

Miket érdemes bevetni az egészséges bélműködés serkentésére,
illetve a Lyukas bél esetén kiegészítőként?

Napi 30 gramm rost. Már ennyi elegendő ahhoz, hogy megfelelő működésre (mozgásra) késztessük beleinket. A rostok a tápcsatorna számára lebonthatatlan (vagy kevésbé feldolgozható) ballasztanyagként haladnak végig, miközben nem kívánatos anyagokat kötnek meg, víztartalmuknál fogva növelik a széklet nedvesség tartalmát, lágyabbá teszik azt, így könnyebben ürül. Ezek mellett táplálják a jótékony bélbaktériumokat, megfelelő környezetet és tápanyagokat biztosítanak számukra. A legkedvezőbb hatású rostok az útifűmaghéj, a szilva, az inulin és a glükomannán. Megkülönböztethetünk vízben nem oldódó rostokat, ezek erősebb mozgásokra késztetik a beleket, okozhatnak hasfájást is, igen intenzív a hatásuk (gyümölcsök héjában) és természetesen vannak könnyedebb, vízben oldódó rostok például a gyümölcsök húsában, ezek is nagyban hozzájárulnak a normál bélműködéshez, emésztési folyamatokhoz, bélflóra regenerációhoz, a bélnyálkahártya gyulladás készségének csökkentéséhez. A rostok mellett érdemes fermentált élelmiszereket is napi szinten fogyasztani, hiszen rendkívül kedvező hatást gyakorolnak a mikrobiomra: kovászos uborka, hordós káposzta, fermentált szója, natúr (valódi fermentált) joghurt.

Kiemelkedő antioxidáns hatás a továbbfejlesztett Na-R-alfa-liponsavval!

A rostokkal bőségesen ellátott mikrobióta rendszer, azaz a bélflórát alkotó mikroorganizmusok képesek olyan anyagokat előállítani, amelyek biztosítják a Lyukas bélre jellemző folyamat, valamint a gyulladások és daganatos elváltozások kialakulásának gátlását, a nyálkahártya védelmét, antioxidáns és tápanyag ellátását (vajsav, acetát, propionát, butirát).

Aminosav ellátás. L-glutamin és Prolin, létfontosságú aminosavak a bélrendszer számára. A bélfalban élő enterocyta sejtek anyagcseréjében elsődleges üzemanyag az L-glutamin. Csökkenti a bélfal áteresztőképességét és segíti a nyálkahártya regenerálódását.

Mikrotápanyag hiányok ellensúlyozása. A disbiosis (bélflóra egyensúlyának megbomlása), a Lyukas bél szindróma, az emésztési-felszívódási zavarok kéz a kézben idézik elő bizonyos mikrotápanyagok hiányát és ördögi kört alkotva a mikrotápanyagok hiánya növelik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának esélyét, illetve a meglévő IBS, fekélyes colitis, Crohn-betegség, autoimmun folyamatok súlyosbodását. 

Mikrotápanyagok melyek pótlása elsőrendő és védő hatással is bírnak:

D-vitamin 
K2-vitamin
Cink - Réz

Ajánlott termék: Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves Cink-Réz komplex

Szelén
Magnézium

Ajánlott termék: Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű szelénnel 80 mcg

Kolin
B3-vitamin
B12-vitamin
E-vitamin
C-vitamin

R-alfa-liponsav (kiemelkedő antioxidáns hatás és antioxidáns megújító tulajdonság)

Ajánlott termék: Napfényvitamin ResistanceStop Na-R-alfa-liponsav 150 mg


Víz, víz és tiszta víz. A napi megfelelő folyadék bevitel rendkívül fontos az egészséges bélműködéshez, a megfelelő széklet képződéséhez és ahhoz, hogy az élelmiszer rostok ki tudják fejteni áldásos hatásaikat. Időseknél kiváltképp fontos erre odafigyelni, mivel a szomjúságért felelős központjuk már nem a régi. Folyadék alatt 80%-ban a tiszta vizet kell érteni, a maradék százalékot egyéb víz alapú ital, élelmiszer adja. Kevés vízfogyasztás esetén a belek a székletből vonnak ki vizet, aminek következtében a széklet rendkívül keménnyé válhat és igencsak nehezen tudunk megszabadulni tőle a WC-n.

Mozgás. A normál séta, de leginkább a kimerítő testmozgás, sport az, ami munkára sarkallja a beleinket. Napi rendszerességű testmozgás és heti 2-3 alkalommal végzett sport vagy az átlagosnál és magunkhoz mérten nehezebb sport tevékenység nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni tudjuk a fürdőszobában eltöltött felesleges próbálkozásokkal töltött időt. 

Probiotikumok: Olyan készítmények, melyek kifejezetten azokat a jótékony törzseket tartalmazzák, amelyek eredetileg is fellelhetők az egészséges emberi bélflórában. Segítik megóvni a bélnyálkahártya egészségét, folytonosságát, leküzdik a helyileg képződő gyulladást, gátolják a kórokozók elszaporodását, vitaminokkal, antioxidánsokkal és zsírsavakkal látnak el minket. A kutatások egyre inkább rávilágítanak a jótékony bélbaktériumok és egyéb mikrobiom alkotók szerepére a Lyukas bél, gyulladásos bélbetegségek és autoimmun folyamatok létrejöttének gátlásában!

Javaslat: magas csíraszámú, spóra formát tartalmazó, D-laktát mentes és minél több jótékony törzset tartalmazó probiotikumot fogyasszunk (pl.: Gr8 Dophilus).

Stressz leküzdése. A stressz elleni harc nem csupán kiegyensúlyozottságot és az idegi funkciók normalizálódását vonja maga után, de kedvezően hat az emésztésre, a tápanyagok felszívódására, az immunrendszer zavartalan működésére és igen az eredményes székürítésre is. A számtalan stressz levezető technika és sport mellett javasolt adaptogén növények és kivonataik használata, melyek fokozzák a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenálló képességünket: ginzeng, aranygyökér, rhodiola, frissen préselt (igazoltan gluténmentes) tönkölybúzafűlé.


Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán

Megjegyzés: Az ajánlott és megjelenített termékek nem gyógyszerek, önálló terápiás hatással nem rendelkeznek. Minden esetben keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az orvos által előírt kezelést!


Felhasznált irodalom: Giulia Enders - Bélügyek: A belek csodálatos világa és a jó emésztés 2014.



- A bejegyzés tartalmát szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után! -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A prebiotikumok, főként az Inulin és a Béta-glükán javítják a bélflóra funkciókat!

Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani. Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és ha

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat... Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok&